Празнично у Дому за старе у Јагодини

0
Геронтолошки центар Јагодина
Геронтолошки центар Јагодина

Да новогодишњи и божићни празници прођу у добром расположењу, труде се и запослени и корисници домова за старе. У јагодинском Геронтолошком центру попуњени су сви капацитети. Многима је ту и једина породица коју имају, а сви желе да дане празновања проведу у слози, весељу и здрављу.

Уз звуке оркестра уживо, запевају и они који песми нису много вични. Уживају у малим стварима и није им битно да ли су у свечаној или свакодневној гардероби и шта је на столу.

„Никаква разлика од хотела А категорије, има све од ића, пића, све, све и уживо музика, буду ту руководиоци који су задужени да буду са нама, а ја јако задовољан“, каже Коста Шобот, станар Дома.

„Моја жеља је да сви буду здрави, а за друго ће се снаћи“, додаје Радмила Милић, станарка Дома.

И док неки још сабирају утиске са новогодишњег славља и припремају се за Божић, други брину како ће завршити своје плетиво.

Поједини станари Дома кажу да су тек по доласку у Геронтолошки центар почели да уживају и друже се са другим људима.

„Ја сам млада отишла, а стара сам дошла, знаш како је у иностранству: само ради, ради, ради. Овде сам била сама, умро ми муж, тек овде кад сам дошла, осетила сам Нову годину, Божић и Славу, све“, каже Нада Грујић из Супске код Ћуприје.

„Пар пута се десило да они желе да и неки од њихових рођака вече проведу са нама, имали смо ситуацију да долазе људи и из клуба пензионера и њихови рођаци заједно са нама да проведу новогодишње вече“, објашњава радно-окупациони терапеут Владимир Илић.

Терапеути и психолози у Дому труде се да посебно у време празника, када се емотивни стрес појачава, старима поклоне што више пажње.

„Ми у Геронтолошком центру се трудимо да наши корисници заиста осете једну породичну атмосферу, заиста да ове најсрећније дане у години проведу веома весело, да буду задовољни и срећни. Овде смо сви пре свега једна велика породица и тако се и понашамо“, каже Милан Стојановић, директор Геронтолошког центра Јагодина.

Колико је мало потребно за радост и уживање, можда најбоље знају они који иза себе имају огромно животно искуство, па су тако осмех и лепа реч некада сасвим довољни за срећу.

Преузето са из катогерије Вести – Србија данас са сајта rts.rs

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here